Neuropsykiatrisk utredning

En neuropsykiatrisk utredning görs om man misstänker att en neuropsykiatrisk funktionsbegränsning, t ex ADHD och autism, kan vara orsaken till problem i vardagen – hemma, på arbetet, i skolan och på fritiden. Även om man misstänker en viss diagnos undersöks även om man uppfyller kriterier för andra diagnoser. Detta för att se om man har fler diagnoser än den man misstänker, men också om de symtom som finns kanske kan förklaras av en annan diagnos. Syftet är att kunna ge rätt hjälp och stöd, samt att öka kunskapen om hur personen fungerar och vad som behövs för att fungera och må bättre.

En utredning innehåller intervju där man går igenom frågor kring uppväxt, hur det fungerar i vardagen, med arbete/skola och i samspelet med andra. Man intervjuar även om möjligt en anhörig t ex förälder om hur de första uppväxtåren var. Vid psykologbedömning görs olika psykologiska tester för att belysa styrkor och svagheter t ex vad gäller minne och koncentrationsförmåga. En läkarbedömning av en psykiater ingår också i utredningen. Ulrici Psykologkonsult samarbetar med överläkare och trippel-specialist (barnpsykiatri, vuxenpsykiatri och allmänmedicin) Yvonne Kollberg. 

Efter utredningen träffar man psykologen och går igenom resultatet av utredningen. Då redovisas eventuell diagnos och man får rekommendationer och verktyg för att hantera sina svårigheter och utnyttja sina starka sidor. Man får förslag på hur man kan gå vidare och lära sig hantera vissa begränsningar och kan även vara ett stöd i kontakten med olika myndigheter, inom vården och om man vill studera.